18 Ιουλίου 2009

Το παράφωνο αηδόνι προτείνει: Dredg


Γεια σας! Το παράφωνο αηδόνι επέστρεψε για να γκαρίσει στ' αυτιά σας!

Η πρώτη μας πτήση αφορούσε ένα alternative συγκρότημα που έγινε μεγάλο στα '90ς. H δεύτερη μας πτήση μας πηγαίνει στα 'οος και σε ένα alternative συγκρότημα που έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει μεγάλο τον καιρό που είναι μπροστά μας... Αν και η εμπορική απήχηση δεν έχει σημασία εδώ. Η μπάντα αυτή, σε καλλιτεχνικό επίπεδο, έχει ήδη κατορθώσει να γίνει μεγάλη... Ο λόγος για τους αμερικανους
Dredg.




Πριν λίγες βδομάδες είχα την τύχη να τους δω live. Πραγματικά, το συναίσθημα που σου προκαλούσε αυτή η μπάντα ήταν πάρα πολύ έντονο. Η μουσική τους σε ταξιδεύει και σε μαγεύει με τη μελωδικότητα της. Χάνεσαι μεσα της. Το υποψιασμένο alternative κοινό στην Ελλάδα τους γνωρίζει, όσοι δε τους ξέρουν τους μαθαίνουν σιγά σιγά... και πιστεύω θα τους μάθουν ακόμα περισσότεροι στο μέλλον, καθώς η μπάντα αυτή ανεβαίνει σκαλοπάτια απο δίσκο σε δίσκο... Το τραγούδι που ακολουθεί ονομάζεται "Information", είναι απο τον τελευταίο τους δίσκο, και είναι κομματάρα. Αξίζει να προσέξετε τους πολύ όμορφους στίχους, παράλληλα με τη μουσική...


You're suffering, feel your pain
Allow me to be your sponge

Cause I can absorb your sorrows

I'm the one

Fire may rain down on you,
but I'll be your water

Waves may crash on you,
but I'll be your land

Cause I want to give you
just a temporary bliss

Just a little bit, just a little bit

A little more information
To add to my confusion

To add to the frustration

I don't need it
......






Ουσιαστικά οι Dredg υπάρχουν απο τα μισά των '90ς. Ο πρώτος τους όμως δίσκος, με το όνομα Leitmotif, κυκλοφόρησε to 1998. Το πρώτο μεγάλο άλμπουμ τους υπήρξε το El Cielo του 2002, με το οποίο και έγιναν περισσότερο γνωστοί. Πιο πολύ art rock και progressive παρά alternative στις αρχές, οι Dredg είχαν ήδη αρχίσει να αποκτούν το κοινό τους. Τα άλμπουμ τους παρουσιάζουν ενδιαφερον όχι μόνο μουσικά, αλλά και για ολοκληρωμένα concept τους (το El Cielo ασχολείται με το φαινόμενο της παραλυσίας του ύπνου, με αναφορές στον Νταλί και περιέχοντας γράμματα ασθενών που βίωναν αυτή την κατάσταση, στη θέση των στίχων).


To τρίτο τους άλμπουμ υπήρξε για μένα και το καλύτερο τους ως τότε. Περισσότερο άμεσο και με εντονότερα τα alternative στοιχεία, το Catch Without Arms του 2005 ήταν και το πιο πετυχημένο άλμπουμ τους, μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τι να πούμε για κομμάτια όπως το "Bug Eyes", το ομότιτλο, το "Matroshka", ή το "Sang Real", το οποίο και ντύσαμε (εμείς τα ζώα :P) σε ένα βιντεάκι, που το παρουσιάζουμε στο τέλος του κειμένου. :)



Μόλις εναμιση μήνα πριν κυκλοφόρησε το The Parriah, The Parrot, The Delusion. Ήδη υπάρχει κόσμος που το θεωρεί άλμπουμ της χρονιάς. Ο δίσκος περιέχει λίγο πολύ 18 τραγούδια (!) και το ένα είναι καλύτερο απο το άλλο. Μιλάμε για δισκάρα, η οποία ανέδειξε τρία singles ως τώρα. Με τον δίσκο αυτό οι Dredg μετατρέπονται για μένα σε ένα απο τα κορυφαία alternative σχήματα των τελευταίων χρόνων, του οποίου η ανοδική πορεία μόνο ελπίδα μου δίνει για ακόμα καλύτερα πράγματα στο μέλλον! Αν ακούτε alternative rock λοιπόν, γουστάρετε ταξιδιάρικα γενικά ακούσματα, και δεν έχετε ακόμα τσεκάρει αυτό το άλμπουμ, να το κάνετε άμεσα!

Αυτά λοιπόν, πάω να πετάξω παρέα με τον φίλο μου που διακοσμεί το εξώφυλλο του δίσκου.....


2 σχόλια: