19 Ιουλίου 2009

A Day At The Museum

~
Όμορφη μέρα σήμερα. Έβραζες αβγό στο πεζοδρόμιο. Τέτοιες μέρες είναι κατάλληλες για μπανάκι στη θάλασσα... ναι, κλασικές αξίες. Άραγμα σε μια απαλή σκιά, βουτιές στο δροσερό νερό, παρακολούθηση του κόσμου στην παραλία, μια γενικότερη παράλυση της σκέψης, απλά λιώσιμο. Ναι, είναι ωραία στη θάλασσα!

Εμάς πάντως η θάλασσα έπεφτε μακριά και προτιμήσαμε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. :P


Πρώτη φορά πάω σε μουσείο (σε Ελλάδα και εξωτερικό) και περνάνε τα πράγματα σου απο έλεγχο λες και βρίσκεσαι στο αεροδρόμιο. Έπειτα όλη αυτή η υστερία με τη λήψη φωτογραφιών. Αφού αμα δεν έχουν φλας - ως γνωστόν - οι φωτογραφίες ή τα βίντεο δε προκαλούν κανένα πρόβλημα. Τακτική του μουσείου θα πει κανείς. Οκ, δεκτό. Μόνο που αν θυμάμαι καλά, η στάση αυτή αποφασίστηκε στην πορεία, τον πρώτο καιρό οι φωτογραφίες κλπ επιτρέπονταν κανονικά. Δε θυμάμαι την αιτία αυτής της αλλαγής...

Και αν νομίζετε πως αυτό που λέω για "υστερία" είναι υπερβολικό, τι θα λέγατε γι' αυτό το επεισόδιο που είδα μπροστά μου: τουρίστρια πάει να φωτογραφίσει τη θέα απο τα μεγάλα τζάμια του μουσείου. Τη θέα, όχι τα εκθέματα, ούτε το μουσείο. Και πετάγεται ο φύλακας και της λέει πως απαγορεύονται οι φωτογραφίες. Τι απαγορεύεται ακριβώς ρε άρχοντα δηλαδή? Να τραβάει κανείς τα σπιτάκια που απλώνονται γύρω απο τον βράχο?

Σε κάποια φάση πλησιάζει ένας κύριος και μένα. "Excuse me, photos are not allowed". Του απαντώ: "Ι wasn't taking a photo, but a video". "Either", μου λέει. Όμορφος διάλογος στα αγγλικά ανάμεσα σε δύο Έλληνες. :P


Κατα τ' άλλα... Η παροδική είσοδος του ενός ευρώ είναι απλά η είσοδος που θα πρεπε να έχουν όλα τα μουσεία, όχι παροδικά, αλλά συνέχεια! Ο φωτισμός με τα τεράστια παράθυρα ήταν ο κατάλληλος, τέτοιος που αρμόζει σε ένα μουσείο που σέβεται τα εκθέματα του, και η θέα έξω πολύ όμορφη. Γενικά, ωραίο κλίμα. Η παρέα μου βρήκε ασύμφωνο πάντως το κτίριο του μουσείου με την περιοχή και τα εκθέματα. Ψυχρό. Προσωπικά, μου άφησε ουδέτερη εντύπωση πάντως, ούτε κρύο ούτε ζέστη.

Ίσως γιατί παρατηρούσα τις τουρίστριες με τα κοντά σορτσάκια και τα μίνι. Τελικά το καλύτερο μέρος μετά την παραλία για να δεις μαζεμένο ωραίο γυναικείο πληθυσμό το καλοκαίρι είναι ένα μεγάλο μουσείο! Το οποίο είχε και πολύ όμορφο... πάτωμα (θα συμφωνεί ο σύντροφος Γέoργ :P). Πολύ ωραίο κλίμα, μα την αλήθεια.



Α ναι, τα εκθέματα. Ήταν κι αυτά. :P. Εντάξει, αγαπάμε αρχαιολογία και μας συναρπάζει ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός (όπως και πολλοί άλλοι πολιτισμοί φυσικά). Τα εκθέματα του Παρθενώνα σίγουρα βρήκαν έναν πολύ καταλληλότερο χώρο στο νέο μουσείο σε σχέση με το μικρούλι παλιό. Παρατηρούσα χαρακτηριστικά τα αγάλματα με τις Κόρες (όχι, η φωτό δίπλα δεν είναι δική μου :P). Ντυμένες μεν, σε σχέση με τους Κούρους, αλλά ρε γαμώτο... Ήταν μάστορες οι αρχαίοι γλύπτες, ήξεραν να τονίζουν τις γυναικείες καμπύλες όπως εκείνες διαγράφονται κάτω απο τα υφάσματα! Αναρωτιέμαι αν ήταν όντως έτσι "καλλίπυγες" οι αρχαίες Ελληνίδες. Κοράκλες, τι κόρες.

(συγγνώμη, οι τουρίστριες φταίνε)






Ήρθε η ώρα. Κλείνω με ένα αποκλειστικό ντοκουμέντο, που θα επιφέρει σάλο! Ίσως και το κλείσιμο αυτού εδώ του ηρωικού μπλογκ, που θα έχει πέσει μαχόμενο στον βωμό της αλήθειας! Ναι λοιπόν, αυτή τη φωτό που βλέπετε κάτω την τραβήξαμε με κίνδυνο της ζωής μας! ΙΔΟΥ σε τι καρέκλες καθόταν ο κόσμος στο μουσείο για να δει τις προβολές των βίντεο!!!




Τι να πούμε, σεβασμός. Πολύχρωμες καρέκλες ζελεδάκια. :P

(εντάξει, ok, αυτό ήταν στο ισόγειο βασικά, όχι στο κύριο τμήμα που προβάλονταν τα βίντεο - αν και θα πρεπε, θα έδινε μια νοστιμότερη όψη στο μουσείο :P )


Αυτά λοιπόν τα ολίγα! Ωραία ήταν. ;)

~

5 σχόλια:

  1. xa xa xa xa xa !!! sundrofe nomizw epishs oti einai ena mouseio pou spaei ta kathierwmena twn allon mouseion se fernei pio konda me to kalos twn arxeiwn me ton fusiko fwtizmo alla tautoxrona den ksexna to shmera kai anadikniei me xari tha elega thn omorfia twn gurw mas dimiourgontas me to omorfo patwma mia aishhish erwtikou ilektrizmou diarigniwntaw to fragma tou xthes me to shmera...... :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχαχαχα, σύντροφε, πιστεύω έθεσες τα πραγματικά δεδομένα του μουσείου στη σωστή τους βάση! Και άσε τους κακοθελητές, τους αντεπαναστάτες και τους ζηλόφθονους (και τις ζηλόφθονες ;) να προσπαθούν να επισκιάσουν τη σημασία όσων υποστηρίζουμε! Το κίνημα θα επικρατήσει!!!

    (εννοείται πως έχει σχέση το μουσείο με όλα αυτά :P)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κριμα που δεν επιτρεπονται οι φωτογραφιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τακτική του μουσείου, τι να γίνει... Ευτυχώς, δεν ισχύει το ίδιο με το αρχαιολογικό. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή