14 Ιουνίου 2014

Το Γράμμα του Καμύ στην Ελένη Καζαντζάκη





Ήταν 1957 και ο Νίκος Καζαντζάκης έχανε για μία μόνο ψήφο το Νόμπελ λογοτεχνίας από τον Αλμπέρ Καμύ. Ο Καζαντζάκης, άρρωστος στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Δανίας, έστειλε τηλεγράφημα στον Καμύ, συγχαίροντάς τον για την επιτυχία του.

Ήταν το τελευταίο μήνυμα που έστειλε σε φίλο. Λίγες μέρες μετά θα έφευγε από τη ζωή.

Δύο χρόνια μετά, εν έτει 1959, ο Καμύ με τη σειρά του έγραψε το ακόλουθο γράμμα στη γυναίκα του Νίκου, Ελένη:

«Kυρία, πολύ λυπήθηκα που δε μπόρεσα να έρθω στην πρόσκλησή σας. Είχα πάντα μεγάλο θαυμασμό και αν το επιτρέπετε, ένα είδος στοργής, για το έργο του συζύγου σας. Είχα τη χαρά να αποδείξω και δημοσία στην Αθήνα αυτό μου τον θαυμασμό, τον καιρό που η επίσημη Ελλάδα έκαμε "μούτρα" στον πιο μεγάλο της συγγραφέα. Ο τρόπος που δέχτηκε το ακροατήριο - οι περισσότεροι φοιτητές - τη μαρτυρία μου, αποτελούσε την πιο όμορφη αναγνώριση, που μπορούσε να λάβει το έργο και η δράση του συζύγου σας.

Κι ακόμα δεν ξεχνώ πως τη μέρα που λυπόμουν να δεχτώ μια τιμή, που ο Καζαντζάκης άξιζε εκατό φορές περισσότερο, έλαβα ένα του τηλεγράφημα από τα πιο θερμά. Λίγο υστερότερα κατάλαβα με τρόμο πως το μήνυμα αυτό ήταν γραμμένο λίγες μέρες προτού πεθάνει. Μαζί του χάθηκε ένας από τους τελευταίους μεγάλους καλλιτέχνες. Είμαι από εκείνους που αισθάνονται και θα εξακολουθήσουν να αισθάνονται το μεγάλο κενό που άφησε»...

***


Είχαν περάσει λίγοι μήνες από τότε που έγραψε το πάνω γράμμα στην Ελένη Καζαντζάκη, και τον Ιανουάριο του 1960, ο Καμύ θα έχανε τη ζωή του από αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Κάπως έτσι δύο από τα φλογερότερα και πιο ελεύθερα πνεύματα του 20ου αιώνα διασταύρωσαν τους δρόμους τους και έφυγαν, σχεδόν παρέα, οι φωτιές τους σμίγοντας με το απέραντο της θάλασσας.

Το γράμμα του Καμύ περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Ελένης Καζαντζάκη, «Ο Ασυμβίβαστος» και στο επίμετρο της «Αναφοράς στον Γκρέκο», γραμμένο από τον επιμελητή Π. Σταύρου.



13 σχόλια:

  1. Σπουδαίες μορφές και οι δύο και πολύ αγαπημένοι. :)
    Μπράβο για το post,Κούνελε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να σου πω την αλήθεια δεν γνώριζα ποιος είναι ο Κάμυ αλλά μετά από αυτή σου την ανάρτηση το έψαξα...
    μια διαφορετική ανάρτηση που μου άρεσε πολύ!
    καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να διορθώσω τον τόνο Καμύ...

      Διαγραφή
    2. Να διαβάσεις κάποια στιγμή τον "Ξένο" και την "Πανούκλα", μυστήριο κορίτσι. Δε ξέρω αν θα σου αρέσουν ή όχι, μα η επιδραστικότητα τους στη λογοτεχνία και σκέψη του 20ου αιώνα υπήρξε πολύ μεγάλη. :)

      Διαγραφή
  3. Μου αρέσει να μαθαίνω κάτι που δεν γνώριζα.
    Ανατρίχιασα με το λεβέντικο ήθος του Καζαντζάκη !
    Ένας αγαπημένος συγγραφέας και πραγματικά ελεύθερο πνεύμα , όπως είπες κι εσύ!
    Καλό Σαββατόβραδο φονοκούνελε ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δικός μου αγαπημένος Αριστέα... Κάποια στιγμή σίγουρα θα επανέλθω, θα μπορούσα πραγματικά να γράψω πολλά για τον Καζαντζάκη. Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  4. πολυ ενδιαφερον! ουτε εγω το ειχα ξανακουσει!
    ευχαριστουμε κουνελε για τις παντοτε πολυ ιδιαιτερες αναρτησεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τίποτα δεν είναι τυχαίο σ' αυτόν "τον κόσμο τον μικρό τον μέγα"... όπως και κανείς πραγματικά Μεγάλος δεν είναι τυχαία Μεγάλος... σε όλα του...
    κούνελέ μου, να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενδεικτικό τόσο για το ήθος του Καμύ όσο για την σπουδαιότητα του Καζαντζακη που δυστυχώς στη χώρα μας πολεμήθηκε... και ίσως αυτό του κόστισε το Νόμπελ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες στο κουνελολημέρι Road Artist! Λες το Νόμπελ να το έχασε επειδή είχε πολεμηθεί τόσο πολύ στη χώρα μας; Η αλήθεια είναι πως δε το γνωρίζω, μα θεωρητικά θα μπορούσε να είχε παίξει κάποιο ρόλο. Είναι πραγματικά κρίμα και άδικο που δε πήρε ποτέ του Νόμπελ ένας συγγραφέας τέτοιου αναστήματος... Εάν ήταν στο χέρι μας, ξέρουμε πως θα τους βραβεύαμε και τους δύο. :)

      Διαγραφή