18 Σεπτεμβρίου 2013

Το αυγό του νεοελληνικού ναζισμού...

#





Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια χώρα. Στα σκοτεινά χρόνια της Δεκαετίας του '40, η χώρα αυτή γνώρισε μία από τις μελανότερες στιγμές της ταλαίπωρης, σύγχρονης της ιστορίας. Οι Γερμανοί κατακτητές, με ένα αρχαίο σύμβολο να κοσμεί τα ματοβαμμένα λάβαρα τους, την σβάστικα, εισέβαλαν στο έδαφος της και υποδούλωσαν ένα-ένα όλα τα εδάφη της. Όσοι δεν συνεργάστηκαν με τους κατακτητές βίωσαν τις κακουχίες των διωγμών, της πείνας και της εξαθλίωσης. Σωροί από νεκρά παιδιά γέμιζαν τους δρόμους, άλλα πάλι βρίσκονταν στο χείλος του θανάτου, αναζητώντας κάποια μορφή τροφής.



Γνωρίσματα του Γερμανικού Ναζισμού



Ιδεολογία και κινητήριος δύναμη των κατακτητών υπήρξε ο ναζισμός. Θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας και πρακτικής τους ως τα ακόλουθα: 1) πίστη στην ανωτερότητα της φυλής, 2) αυστηρή τήρηση της ιεραρχίας, με απόλυτη υπακοή και προσήλωση στον ηγέτη, 3) φυλετικό μίσος και αποστροφή απέναντι στις μειονότητες, 4) εξύμνηση των αρχαίων ιδανικών, άντληση δύναμης από τους εθνικούς μύθους, και πεποίθηση πως ο γερμανικός λαός συνιστά άμεση συνέχεια των "ένδοξων Άριων προγόνων", 5) εξύμνηση της στρατιωτικής διάστασης του αρχαίου πολιτισμού, με ταυτόχρονη παραποίηση της πολιτισμικής του διάστασης, κυρίως εκείνης που αφορά τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές, 6) εξύψωση του μιλιταρισμού σε κεντρικό άξονα της ζωής και εξύμνηση των πρακτικών του στρατού, 7) ρητορική ενάντια στο κυρίαρχο σύστημα, όσο εκείνο απομυζά τον "εκλεκτό λαό" από τα αγαθά που θεωρεί δικαιωματικά πως του ανήκουν και όσο συνιστά δημιούργημα των απεχθών ξένων, και δει των Εβραίων, 8) συνεργασία ωστόσο με το ίδιο σύστημα και το μεγάλο κεφάλαιο όταν απέκτησε την εξουσία, καθώς παρέχει στο δεύτερο την δυνατότητα για εξάπλωση του βιομηχανικού κέρδους και πλήρη εκμηδένιση του μισητού αριστερού στοιχείου, 9) πλήρης εναντίωση και απέχθεια για την αριστερή ιδεολογία, 10) τακτική χρήση πρακτικών τρόμου, προκειμένου να πετύχει την εξουδετέρωση των αντιπάλων, 11) υπερδιόγκωση κάθε μορφής Κρατικού ελέγχου, από τον χώρο της αστυνόμευσης ως εκείνον των Τεχνών, με πλήρη παρέμβαση στις δεύτερες, 12) προβολή των ιδανικών της τάξης, ησυχίας και ασφάλειας ανάμεσα στους καθαρόαιμους πολίτες της χώρας, με εικόνες από χαρούμενους Άριους να τρέχουν στην εξοχή, ξανθές μανάδες με καλοθρεμμένα παιδιά, κλπ, 13) χρησιμοποίηση ως έμβλημα ενός αρχαίου συμβόλου με σχήμα αράχνης, σε μαύρο χρώμα και κόκκινο φόντο, 14) τήρηση ενός ορισμένου προτύπου χαιρετισμού με υψωμένο το χέρι, 15) εξύμνηση των ιδανικών του πολέμου και της αυτοθυσίας για την πατρίδα και τον ηγέτη, 16) ισχυρή λαϊκή βάση και εξύμνηση του μέσου Γερμανού πολίτη, με σταδιακή μετατροπή του σε υπάκουο γρανάζι μιας πελώριας, καλοκουρδισμένης μηχανής. 

Αυτά λοιπόν υπήρξαν τα κύρια χαρακτηριστικά του γερμανικού ναζισμού, οι βασικές αντιλήψεις που ώθησαν τον Χίτλερ και τους χιλιάδες οπαδούς του να σπείρουν τον όλεθρο στον κόσμο - και στην χώρα μας. Χωρίς την ιδεολογία και τις πρακτικές των ναζί, ο κόσμος δεν θα είχε εμπλακεί στην δίνη του πολέμου. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό: Τον πόλεμο και την ακόλουθη εξαθλίωση δεν τον έφερε ο "Χίτλερ" ή η "Γερμανία". Πολλοί υπήρξαν εξάλλου οι Γερμανοί διαφωνούντες τα χρόνια εκείνα που διώχτηκαν από την χώρα τους. Τον πόλεμο τον έφερε ο ναζισμός του Χίτλερ και των αναρίθμητων οπαδών του. Ο Χίτλερ ο οποίος αναδύθηκε εντός μιας εποχής που μαστιζόταν από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, σε μια χώρα που ένιωθε βαθιά αδικημένη από την συμπεριφορά και τις κυρώσεις των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι της - την μεταπολεμική Γερμανία της δεκαετίας του '20 και του '30...

Με άλλα λόγια, τους πολέμους, τις κρίσεις και τις κακουχίες δεν τις προκαλούν μεμονωμένοι άνθρωποι, αλλά οι ιδεολογίες που τους ωθούν σε δράση. Και οι ιδεολογίες αυτές γεννιόνται εντός συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Αλλάξτε τις συνθήκες - και θα δείτε πως, ως εκ θαύματος, αλλάζουν και οι ιδεολογίες με την σειρά τους. 

Ωστόσο ο μέσος άνθρωπος αδυνατεί να επιρρίψει την ευθύνη για τα προβλήματά του σε κάτι τόσο αφηρημένο και απρόσιτο, όπως οι "οικονομικές συνθήκες". Ζητάει κάτι συγκεκριμένο, κάτι που να έχει ονοματεπώνυμο. Δεν ευθύνεται λοιπόν η παγκόσμια οικονομική κρίση, ούτε το μεταπολεμικό (μετά το 1919) οικονομικό αδιέξοδο των Γερμανών για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την δική μας Κατοχή. Δεν ευθύνεται η αναδυόμενη λόγω κρίσης ιδεολογία του ναζισμού που μετέτρεψε την πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών σε εχθρούς της διαφορετικότητας και σε μανιακούς κατακτητές. 

Όχι. Ευθύνονται οι "Γερμανοί", γενικά και αόριστα. Και, καθώς είπαμε ο κόσμος γυρεύει κάτι ακόμα περισσότερο συγκεκριμένο, φταίει "ο Χίτλερ". 



ειδυλλιακή εικόνα ναζιστικής προπαγάνδας - θα μπορούσαν στη θέση τους να είναι σύγχρονα ελληνόπουλα



Πάμε πάλι στην μικρή χώρα με την οποία ξεκινήσαμε. Ελλάδα, έτος 2013. Καταμεσής της οικονομικής κρίσης, και ενώ το αίσθημα της γενικευμένης αδικίας είναι μεγαλύτερο από ποτέ, βλέπουμε να κατοικοεδρεύει στα βουλευτικά έδρανα της χώρας μια παράταξη που ονομάζεται "Χρυσή Αυγή". Οι κύριοι αυτοί αρνούνται την ταύτιση με τον Χίτλερ και τους ναζιστές του και ισχυρίζονται πως είναι πάνω απ' όλα πατριώτες, πως επιθυμούν το καλό της χώρας τους.



Γνωρίσματα της Χρυσής Αυγής



Τι λέτε, πάμε να συνοψίσουμε ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα στην ιδεολογία και τις πρακτικές της συγκεκριμένης οργάνωσης? Για να δούμε τι θα δούμε.

1) Πίστη στην ανωτερότητα της φυλής, 2) αυστηρή τήρηση της ιεραρχίας, με την φιγούρα του ηγέτη να ξεχωρίζει, 3) φυλετικό μίσος και αποστροφή απέναντι στις μειονότητες, 4) εξύμνηση των αρχαίων ιδανικών, άντληση δύναμης από τους εθνικούς μύθους, και πεποίθηση πως ο νεοελληνικός λαός συνιστά άμεση συνέχεια των "ένδοξων προγόνων", 5) εξύμνηση της στρατιωτικής διάστασης του αρχαίου πολιτισμού, με ταυτόχρονη παραποίηση της πολιτισμικής του διάστασης, κυρίως εκείνης που αφορά τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές, 6) εξύψωση του μιλιταρισμού σε κεντρικό άξονα της ζωής και εξύμνηση των πρακτικών του στρατού, 7) ρητορική ενάντια στο κυρίαρχο σύστημα, όσο εκείνο απομυζά τον "εκλεκτό λαό" από τα αγαθά που θεωρεί δικαιωματικά πως του ανήκουν και όσο συνιστά δημιούργημα των απεχθών ξένων, 8) συνεργασία ωστόσο με το ίδιο σύστημα, συμμετέχοντας στις βουλευτικές εκλογές, και εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, καθώς παρέχει στο δεύτερο την δυνατότητα για εξάπλωση του κέρδους και πλήρη εκμηδένιση του μισητού αριστερού στοιχείου, 9) πλήρης εναντίωση και απέχθεια για την αριστερή ιδεολογία, 10) τακτική χρήση πρακτικών τρόμου (βλέπε ξύλο, τραμπουκισμός, μαχαιρώματα), προκειμένου να πετύχει την εξουδετέρωση των αντιπάλων, 11) επιθυμητή υπερδιόγκωση κάθε μορφής Κρατικού ελέγχου, από τον χώρο της αστυνόμευσης ως εκείνον των Τεχνών, με πλήρη παρέμβαση στις δεύτερες (δεν έχει γίνει, αμφιβάλλει όμως κάποιος πως θα συνέβαινε αν βρισκόταν στην εξουσία?), 12) προβολή των ιδανικών της τάξης, ησυχίας και ασφάλειας ανάμεσα στους καθαρόαιμους πολίτες της χώρας, με περιστατικά χρυσαυγιτών νεαρών να περνάνε γιαγιάδες από τον δρόμο, να περιφρουρούν τις γειτονιές από τους κακούς ξένους, κλπ, 13) χρησιμοποίηση ως έμβλημα ενός αρχαίου συμβόλου με σχήμα αράχνης, σε μαύρο χρώμα και κόκκινο φόντο, 14) τήρηση ενός ορισμένου προτύπου χαιρετισμού με υψωμένο το χέρι, 15) εξύμνηση των ιδανικών του πολέμου και της αυτοθυσίας για την πατρίδα και τον ηγέτη, 16) εξύμνηση (το λέμε και "γλύψιμο") του μέσου Έλληνα πολίτη, πάνω στην θέληση να αποκτήσει ισχυρή λαϊκή βάση - στο τέλος το μόνο που έχει σημασία είναι η γνωστή, καλοκουρδισμένη μηχανή.

Και τώρα ένα κουίζ, από τα δύσκολα: Βρείτε πόσες και ποιές είναι οι διαφορές ανάμεσα στην πάνω παράγραφο με τα γνωρίσματα της Χρυσής Αυγής, και στην προηγούμενη με τα γνωρίσματα του γερμανικού Ναζισμού!








Η ιδεολογία του Ναζισμού είναι μία, και το μόνο που αλλάζει στις εποχές είναι η χώρα προέλευσης... Τα κλαδάκια του δέντρου μπορεί να ποικίλλουν, ο κορμός όμως είναι ίδιος και απαράλλαχτος. Κι ενώ στην τωρινή Γερμανία οι νεοναζιστικές οργανώσεις είναι απαγορευμένες και δεν συμμετέχει ούτε ένας εκπρόσωπος τους στο γερμανικό κοινοβούλιο, στην χώρα μας, που τόσο υπέφερε από τον ναζισμό και λοιπές μορφές φασισμού, σε αυτήν την χώρα οι ομοϊδεάτες του Χίτλερ συνιστούν την τρίτη εκλογική δύναμη!

Αλήθεια, εσείς που ψηφίζετε Χρυσή Αυγή. Ταυτίζεστε πραγματικά με τις ηλιθιότητες που αντιπροσωπεύει αυτή η οργάνωση? Θέλω να σταθώ λίγο στις γυναίκες. Γυναίκες ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, έχετε επίγνωση του ρόλου και της άποψης που έχει για σας η ναζιστική ιδεολογία? Γνωρίζετε πόσο σας υποβαθμίζει, πόσο κατώτερες σας θεωρεί? Σημαντικές μεν (ως μανάδες, προκειμένου να φέρνετε υγιή παιδιά στον κόσμο), ωστόσο κατώτερες συγκριτικά με το ισχυρότερο αντρικό φύλο. Αυτό θέλετε να είστε? Αντικείμενα και όργανα αναπαραγωγής? Την βρίσκετε πραγματικά με αυτόν τον ρόλο?

Εσείς που θεωρείτε πως, ψηφίζοντας Χρυσή Αυγή, κάνετε κάποιου είδους "επανάσταση". Είναι τόσο κούφιο το κεφάλι σας λοιπόν, είναι τόσο σαπισμένο το μυαλό σας? Ουδέποτε κόμματα και οργανώσεις με ιδεολογία σαν της Χρυσής Αυγής δεν πήγαν πραγματικά "κόντρα στο σύστημα". Πο-τέ στα χρονικά. Ψάξτε λίγο την Ιστορία, ξεστραβωθείτε και θα το διαπιστώσετε από μόνοι σας. Κατέρρευσε το σύστημα όταν πήρε ο Χίτλερ την εξουσία? Μάλλον έγινε ακριβώς το αντίθετο. Η ρητορική "ενάντια στο σύστημα" είναι ουσιαστικά ρητορική ενάντια στις πλευρές εκείνες του συστήματος που δεν επιτρέπουν στα ακροδεξιά στοιχεία να αποκτήσουν την εξουσία που τόσο επιθυμούν. Ενάντια στην ελευθερία της έκφρασης, της δράσης, ενάντια στον συνδικαλισμό, ενάντια στους αριστερούς, ενάντια στους ξένους που "μας υποδουλώνουν" - τα ίδια έλεγε και ο Χίτλερ. Η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν πάει κόντρα στο σύστημα, μα θέλει ένα ισχυρό σύστημα προκειμένου να φέρει σε πέρας την δράση της - χρειάζεται λοιπόν έναν δυνατό κρατικό μηχανισμό ελέγχου, άφθονες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, μεγάλα κεφάλαια που να στηρίζουν το πρόγραμμα παραγωγής του κράτους, και όπου μεγάλο κεφάλαιο συνεπάγεται και ισχυρός καπιταλισμός. 

Καμία κόντρα στο σύστημα. Απλά ισχυροποίηση των πιο αντιδραστικών χαρακτηριστικών του.



Αντιναζιστικά μπάνερ στην σύγχρονη Γερμανία, μια χώρα στην οποία ο ναζισμός είναι παράνομος. Εμείς τι κάνουμε? Κατηγορούμε "τους Γερμανούς", ενώ οι εγχώριοι νεοναζί συμμετέχουν με την ανοχή των πάντων στο κοινοβούλιο


Εσύ που ψηφίζεις Χρυσή Αυγή διότι θεωρείς πως ο "κοινοβουλευτισμός ξόφλησε". Θέλω να σε δω μετά, αν καταργηθούν και οι εκλογές και όλα, αν δεν σου δίνεται λόγος πια για τίποτα απολύτως, πόσο ικανοποιημένος θα είσαι με την "επανάσταση" σου. Τότε που δεν θα μπορείς πια να κάνεις "επαναστάσεις" σαν αυτήν.

Εσύ που ψηφίζεις Χρυσή Αυγή διότι σε προσελκύει ο τόνος με τον οποίο αναφέρονται στους συμπατριώτες σου. Να ξέρεις πως ήταν Έλληνες εκείνοι που αντιστάθηκαν στον κατακτητή, στα χρόνια της δεκαετίας του '40. Έλληνες αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, κομμουνιστές, δημοκράτες, και συντηρητικοί. Κανένας όμως υποστηρικτής του ναζισμού και της ιδεολογίας του.

Εσύ που ψηφίζεις Χρυσή Αυγή γιατί απεχθάνεσαι το θέαμα των μεταναστών που έχουν μαζευτεί εδώ κι εκεί. Κι εσύ που νιώθεις περήφανος για τους "αρχαίους ημών προγόνους". Καταρχάς να με συγχωρείς, καθώς αισθάνομαι πως είσαι όντως άξιος διάδοχος του Αριστοτέλη, ενώ ένας τύπος όπως εγώ ασφαλώς θα έχει μπολιαστεί με νόθο αίμα, δεν εξηγείται αλλιώς γιατί να έχω τέτοιες αντιλήψεις. Πέραν αυτού όμως, έχεις σκεφτεί ποτέ τι σημασία είχε για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό το στοιχείο της μετανάστευσης και της μεταλαμπάδευσης ιδεών από άλλους πολιτισμούς? Έχεις ασχοληθεί, έστω και μια φορά, ή αρέσκεσαι μόνο να κοπανάς λόγια του άερα? Αν δεν έχεις να πεις κάτι σοβαρό, μην πιάνεις στα χέρια σου και καπηλεύεσαι την τόσο πλούσια ιστορία μας.

Για να μην μιλήσω για τους Έλληνες μετανάστες του εικοστού αιώνα. 

Κλείνω με την φράση του Άινσταϊν, ξέρετε, για την ανθρώπινη βλακεία. Την γνωρίζετε όλοι. Γιατί όταν φτάνουν να χάνονται ζωές κύριοι, το θέμα δεν συνιστά ούτε "τραγωδία", ούτε τίποτα αντίστοιχο - λέξεις που τόσο αγαπούν τα σύγχρονα Μέσα Ενημέρωσης. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την αποθέωση της ηλιθιότητας, απλά. Δυστυχώς, όταν η ηλιθιότητα συσσωρεύεται, και κάποια στιγμή ξεσπάει, τα αποτελέσματα δεν μπορεί παρά να είναι θλιβερά.

Πρώτος ο Σαίξπηρ είχε αναφερθεί στο "αυγό του φιδιού". Ε λοιπόν, ας βράσει κάποιος το αυγό, προτού γίνουν τα μυαλά του κόσμου ομελέτα...







#

8 σχόλια:

  1. Ωραίο άρθρο και παράθεση επιχειρημάτων, κυρίως στο κομμάτι το συγκριτικό.
    Εγώ, ζώντας σε μία περιοχή όπου η ΧΑ βγαίνει με "τα τσαρούχια" πρώτο κόμμα, λόγω της γκετοποίησής της και της ιδιαιτερότητάς της, αναφορικά με το μεταναστευτικό, έχω να πω μόνο δύο παρατηρήσεις:
    Είναι αλήθεια κι έχει αποδειχτεί και ιστορικά, ότι φαινόμενα "ακραία" φασιστικά, είτε από τη μία άκρη, είτε από την άλλη, ανθούν κυρίως σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Εμφανίζονται ως επακόλουθο των κρίσεων. Μιλώ βέβαια για κοινωνίες, όπου τον υπόλοιπο καιρό δεν υπήρχαν "εξάρσεις".
    Επίσης, είναι αλήθεια ότι, παρά το ότι ζω σ' αυτή την περιοχή που ζω, εγώ και αρκετοί άλλοι σαν κι εμένα, δεν θα διανοούμασταν ποτέ να καλέσουμε τη ΧΑ για να μας "λύσει" το πρόβλημα με τους μετανάστες. Γιατί "ως εκεί φτάνει το μυαλό μας", για να το πω απλά, εννοώντας ότι το επίπεδο της παιδείας μας και της καλλιέργειάς μας, μας κρατά από τέτοια "ολισθήματα".
    Άρα, όλα είναι σχετικά με την εποχή και την ποιότητα των ανθρώπων στους οποίους απευθύνεται το κάθε "ρεύμα" ή "κίνημα" μέσα στην ιστορία.
    Το κακό είναι ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία, πλέον δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι από πουθενά, τα προβλήματα, οι κοινωνικές "κακουχίες" και οι πολιτικές ατασθαλίες έχουν περισσέψει και δεν επιτρέπουν στη λογική και στην ορθή κρίση να αποπέμψει αυτού του είδους τα φαινόμενα.
    Για αυτό, θα βλέπουμε καθημερινά όλο και περισσότερους "συμβιβασμένους" στις εικόνες αυτές, όλο και πιο πολλούς "ευέλικτους" σε ειδήσεις σαν κι αυτές, όλο και περισσότερους ανήμπορους να σηκώσουν πια στις πλάτες τους το φορτίο της "δημοκρατίας" που θα ξεθωριάζει...
    Λυπάμαι που το λέω, η παιδεία μας και η καλλιέργειά μας θα γονατίζουν καθημερινά μπροστά σε φαινόμενα σαν κι αυτά...γιατί ο καθένας προσπαθεί να προστατεύσει μόνος του την επόμενη μέρα του και γιατί θα αρχίσει σε λίγο να λειτουργεί το ένστικτο των ζώων της ζούγκλας μέσα μας...
    Όσο δεν κάνουμε κάτι γι'αυτό, είμαστε μόνο θεατές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χειρότερο Εύα είναι το στοιχείο του συμβιβασμού, που περιγράφεις: να γίνει και η ΧΑ στοιχείο της καθημερινότητας μας. Ήδη τα Μέσα Ενημέρωσης, με τον τρόπο που την παρουσιάζουν δύο χρόνια τώρα, σε αυτόν τον δρόμο οδεύουν. "Όλοι οι καλοί χωράνε, στο όνομα της δημοκρατίας και της ανεκτικότητας".

      Μέγα σφάλμα, κατα την γνώμη μου.

      Κατά τ' άλλα, μιλάμε για την παιδεία που χρειάζεται, ωστόσο στο τέλος μένει η στάση του καθένα από μας, στην "ζούγκλα", που περιγράφεις. Θεωρώ πως η αντιμετώπιση οφείλει και πρέπει να είναι 1) συλλογική από τη μία και 2) να ξεπεράσει το στάδιο της επιφανειακής ρητορείας, και να προχωρήσει σε επίπεδο συγκεκριμένων πολιτικών πράξεων.

      Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι άλλο. Είθε να τα πούμε σύντομα πάλι σε κάτι πιο ευχάριστο. Τους χαιρετισμούς μου :))))

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο πραγματικά άρθρο... είναι γνωστή η Γκεμπελική προπαγάνδα και πολλά τα κοινά της με την προπαγάνδα της Χ.Α.
    Ομως κι αυτή η καραμέλα που'χουν όλοι στο στόμα με χαλάει ότι όλοι είναι Συριζα και ΚΚΕ.
    Το'γραψα και στο Fb:
    "Πρέπει να μάθουνε επιτέλους κάποιοι ότι όσοι διαδηλώνουν εναντίον του φασισμού και του τραμπουκισμού της Χ.Α δεν είναι απαραίτητα Κομμουνιστές αλλά ελεύθεροι σκεπτόμενοι άνθρωποι!"
    Kαι αν είναι να διαλέξω ανάμεσα σε δυο καταστροφικούς για τον άνθρωπο - ισμούς καλύτερα να είμαι με τους κομμουνιστές. Το μη χείρον βέλτιστον... Και ποιος είσαι συ που θα με κρίνεις ανθρωπάριο?
    Στη σπηλιά σου γρήγορα χρυσαυγίτη ουγκ ουγκ!
    Κοιμόμαστε τον ύπνο του "δικαίου"... ώς πότε ρε παιδιά????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επέτρεψε μου να διαφωνήσω μαζί σου Λιακάδα, ως προς αυτήν την αντιπαραβολή (που τόσοι κάνουν) ανάμεσα στους -ισμούς, λες και πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος - κάτι που δεν ισχύει. Όταν βλέπουμε άνοδο του φασισμού, το μόνο που έχει σημασία - το μόνο - είναι να κάνουμε οτιδήποτε περνάει από το χέρι μας προκειμένου να υποχωρήσει αυτό το φαινόμενο. Η συζήτηση περί σύγχρονης "Αριστεράς" (ή πες το όπως θες), και πόσο εκφράζει ή όχι τον κόσμο, ανήκει σε κάποια άλλη χρονική στιγμή...

      Προφανώς και δεν τίθεται θέμα αριστεράς πάντως το να εναντιώνεται κάποιος στον φασισμό: είναι απλά ζήτημα υγιούς νόησης.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Κούνελε !
    Η ανάρτησή σου αυτή με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη σε όλα και προσεγγίζει το πολύ σοβαρό υπαρκτό πρόβλημα του νεοελληνικού ναζισμού με τον πιό σωστό τρόπο.
    Τόσα χρόνια τα δύο κόμματα που κυβερνούν σε αυτόν τον τόπο κλώσσαγαν εναλλάξ το κλούβιο αυγό αντί να το πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων. Σίγουρα φταίει σε πολύ μεγάλο βαθμό η σάπια παιδεία μας και η λάθος ιστορία που μας μαθαίνουν τόσα χρόνια, όμως η μόρφωση δέν τελειώνει στο σχολείο, μπορούμε τουλάχιστον πιά να μορφωθούμε και μόνοι μας.
    Αποκλείεται να μήν ήξεραν και να μήν γνώριζαν...ειδικά στη νδ αλλά καί στο πασόκ, για τα άπειρα δολοφονικά χτυπήματα και για όλα τα ποινικά αδικήματα που έχουν πράξει στο μακρύ παρελθόν οι νεοναζί χρυσαυγίτες που πολλοί απο αυτούς βρίσκονται τώρα μέσα στη βουλή αντί να είναι φυλακή. Έχουν σκοτώσει και τραυματίσει πολύ σοβαρά αριστερούς, αναρχικούς, μετανάστες, ομοφυλόφιλους και δέν ξέρω κι εγώ πόσους άλλους " διαφορετικούς " απο αυτούς, έχουν κάνει ληστείες, πουλάνε παράνομη προστασία με τον τσαμπουκά και αρπάνε λεφτά απο τους μαγαζάτορες που τους φοβερίζουν καθώς είναι καί μαφιόζοι, κάποιοι έχουν κάνει και ληστείες, γκετοποιούν και ελέγχουν περιοχές με την βοήθεια μερίδας της αστυνομίας και πιστέυω ότι πιά κάποιοι απο αυτά τα αποβράσματα ανήκουν στους κόλπους της αστυνομίας. Δέν εξηγούνται αλλιώς οι απάνθρωπες και αρκετά βίαιες συμπεριφορές των ματατζήδων, των διάδων και των δελτάδων. Το '08 θυμάσαι τους ματάδες που έβγαζαν τα όπλα τους και μας σημάδευαν λέγοντας ότι θα σας φάμε σάν τον Γρηγορόπουλο...τότε άρχισε να ελλίσεται και το φιδάκι...κι αυτό το παράδειγμα είναι ένα απο τα πολλά επίσης. Καλά..στο κόμμα του καρατζαφύρερ ήξεραν πολύ καλά και τους καλούσαν και σε συνεργασία όπως όλοι θυμόμαστε. Η νδ πάντως όσο είναι κυβέρνηση έκανε πολλά δωράκια στα χρυσά αυγά όπως ας πούμε την άρνηση για την αλλαγή του νομοσχεδίου περί ιθαγένειας, όπως το όχι στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, όπως στην αδιαφορία του γι όλους τους μετανάστες και την αδράνειά για την μεταναστευτική πολιτική της χώρας, όπως στο κλείσιμο φασιστικού τρόπου της ερτ και όπως και με τα στραβά μάτια προς την ανοχή και την συνεργασία της αστυνομίας με τους νεοναζί...είναι και άλλα αλλά θα γράφω μέχρι αύριο.
    Άλλο ένα θύμα των χρυσαυγιτών που διψάνε για αίμα κηδέυτηκε σήμερα και λυπάμαι πολύ..
    Σκέφτομαι πως άμα δέν ήταν έλληνας δέν θα ασχολούνταν το κράτος, όπως πάντα. Τώρα αναγκάστηκαν γιατί υπάρχουν μαρτυρίες και αποδείξεις που κανείς δέν μπορεί να αμφισβητήσει. Βέβαια και για άλλα υπήρχαν βίντεο και μαρτυρίες στο παρελθόν αλλά όλοι σφύριζαν αδιάφορα. Νόμιζαν και έλεγαν πως όλοι αυτοί που ψηφίζουν τους ναζί δέν ξέρουν τί εστί και πως απλά θέλουν να τιμωρήσουν με τον " λαικό πατριωτικό τσαμπουκά " των χρυσάυγουλων τα πολιτικά κόμματα που ψήφιζαν τόσα χρόνια και αυτά τους "πρόδωσαν " αλλά εγώ νομίζω ότι οι περισσότεροι τους ψηφίζουν επειδή γενικά είμαστε ακόμα ένα εθνικιστικό κράτος με εμφυλιοπολεμικές τάσεις που δέν ξεπεράστηκαν ποτέ και με πολλούς χουντικούς, βασιλικούς και ρατσιστές..εξ´ού και η άνοδός της μέσα στην οικονομική και κοινωνική κρίση που όπως σωστά λές έβρισκε πάντα πρόσφορο έδαφος ο ναζισμός και ο φασισμός, αλλά και γιατί εκφράζονται μέσα απο αυτήν όλοι αυτοί οι " άριοι εθνικιστές " και ρατσιστές που τόσα χρόνια κρυβόντουσαν.
    Τη χρυσά αυγά, τον ναζισμό και τον ρατσισμό πρέπει να τα εξαφανίσουμε για πάντα..και αυτό απ´ότι φαίνεται πιά μπορούμε να το κάνουμε μόνο με πολιτικές και νομικές λύσεις και μάλιστα που να μήν τους αφήνουν κανένα περιθώριο δράσης και απαλλαγής και άμα δέν γίνει και τώρα έ..τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Πάντως με στενοχωρεί και το γεγονός ότι η αριστερά δέν τα παίρνει καθόλου σοβαρά τα πράγματα και ειδικά στο σύριζα σκέφτονται μόνο την εξουσία και .....άστο είναι μεγάλη συζήτηση και αυτό.
    Θές να βρούμε τις διαφορέες....χάχά....ούτε copy paste να έκανες...ή..μήπως έκανες;! Σιγά να μην τα γράφεις δύο φορές έ;..
    Φιλιά πολλά Κούνελε...καλή συνέχεια ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεκινάω αντίστροφα: Copy-paste? Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως καταλήγεις σε τέτοια συμπεράσματα! Είναι τόσες οι διαφορές ανάμεσα τους, που θα ήταν πραγματικά αδύνατο να κάνω copy-paste. Αρκεί να διαβάσει κάποιος το κείμενο και θα το διαπιστώσει. ;)

      Κατά τ' άλλα τα λεγόμενα σου συμπληρώνουν τέλεια το κείμενο. Όπως λες η ίδια "μια χαρά ήξεραν". Και εδώ που τα λέμε, η ιστορία διδάσκει πως μια γερή δόση παρακράτους ήταν πάντα προς όφελος των "επίσημων" κυβερνήσεων... Τα χρόνια περιστατικά ανοχής που αναφέρεις, από τις επίσημες κρατικές δυνάμεις (ως και υποστήριξης από ορισμένους), είναι χαρακτηριστικά. Τώρα βέβαια, μετά την δολοφονία, μασάνε όλοι τα λόγια τους.

      Κανείς δεν κατέστησε παράνομη την ΧΑ, τα χρόνια εκείνα, προ κρίσης. Και τώρα βλέπουμε τι γίνεται. Πραγματικά, αναρωτιέμαι, τι άλλο περιμένουν? Πόσοι χρειάζεται να σκοτωθούν ακόμα? Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και νομική, όπως λες και συ. Και φυσικά είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από ΜΑΖΙΚΗ αντίδραση του κόσμου, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας. Εδώ δεν χωράνε "αλλά"!

      Όσο αφορά την Αριστερά, όπως λες και όπως έγραψα και στο πάνω σχόλιο... είναι μεγάλη συζήτηση. Προς το παρόν σημασία έχει να καταπατηθεί ο φασισμός και εδώ δεν πρέπει να χωράνε κομματικές σκοπιμότητες...

      Αυτά τα ολίγα και από μένα Μυρσίνη, σου στέλνω τους χαιρετισμούς μου!!!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα. Πολύ καλό κείμενο και πολύ ενδιαφέρουσα η σύγκριση μεταξύ γερμανών και ελλήνων ναζί. Κι εγώ την ίδια απορία έχω για τις γυναίκες-μέλη.
    Έχω και μιαν άλλη απορία όμως, την οποία εξέφρασε κι ο Δελαστίκ, όπως άκουσα: ο Ρουπακιάς ήταν γνωστός στους Κερατσινιώτες. Πήγε με το αυτοκίνητο, έκανε αναστροφή, βγήκε, μαχαίρωσε τον Φύσσα μπροστά σε όλους και ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ! Συνελήφθη με το μαχαίρι και ομολόγησε!
    Είναι ένα νέο είδος καμικάζι; Τον πλήρωσαν; Τι του υποσχέθηκαν;
    Δεν σας φαίνεται παράξενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Λωτοφάγε! Εύλογη η απορία σου, δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι κρύβεται πίσω απ' αυτά - αν κρύβεται κάτι. Εμένα αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι πως έπρεπε να γίνει ένας φόνος για να... ταρακουνηθούν ορισμένοι, να αρχίσουν να μιλάνε για την πραγματική φύση της συγκεκριμένης οργάνωσης, και να ξεκινήσουν τα Μέσα στην πλειοψηφία τους να παρουσιάζουν την ναζιστική φύση της ΧΑ - τόσο καιρό τι περίμεναν?

      Σε αυτή τη χώρα θα λεγε κανείς, πρέπει να φτάνουμε σε τέτοια άκρα, μπας και καταλάβουν ορισμένοι τι τους γίνεται...

      Διαγραφή