18 Μαΐου 2014

Το Νόημα της Πολιτικής





Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Δεν ανήκει σε ειδικούς. Δε χρειάζεται ειδική παιδεία, ή σπουδές. Σε κάνουν όμως να πιστεύεις πως έτσι είναι, έτσι ήταν πάντα.

Πρόκειται για τη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων. Των οποίων είσαι μέρος, όσο και αν θεωρείς πως ανήκεις σε κάποια άλλη σφαίρα, απομονωμένη από τον κόσμο. Μα για δες, ζεις σε αυτόν τον κόσμο, εργάζεσαι σ' αυτόν τον κόσμο, ονειρεύεσαι σ' αυτόν τον κόσμο, μιλάς με τη γλώσσα αυτού του κόσμου, φέρεις εντός σου τις ιδέες και αναπαραστάσεις που αυτός ο κόσμος δημιούργησε.

Τα του οίκου σου. Μα, πράγμα περίεργο, πάντα κάποιοι άλλοι αναλαμβάνουν να μιλήσουν για σένα. Να αντιπροσωπεύσουν τα δικαιώματα σου. Να εκφράσουν τις επιθυμίες σου, να τις υλοποιήσουν, σα τζίνια στο λυχνάρι. Και συ τι κάνεις? Τρίβεις το λυχνάρι, μια ζωή.

Πάντα λίγοι θα μιλούν για σένα, γιατί ο ίδιος τους αφήνεις. Γιατί νιώθεις μικρός κι ασήμαντος - τα κοινωνικά ζητήματα είναι πολύ μεγάλα για σένα, η πολιτική είναι κάτι ξένο, αφιλόξενο, ενοχλητικό, περίεργο. Ένας σκοτεινός κόσμος με σκιές που φωνάζουνε αδιάκοπα.

Δες όμως - είσαι εσύ εκείνος που κραδαίνεις τον φακό. Εσύ γεννάς εκείνες τις σκιές.

Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Σημαίνει να μπορείς να εκφράζεις ο ίδιος, σε δημόσια σφαίρα, τις σκέψεις, τις ελπίδες, τα παράπονα σου. Να σου παρέχεται, θεσμικά, η δυνατότητα να κάνεις κάτι τέτοιο. Να έχει δημιουργηθεί η παιδεία εκείνη, που θα σε κάνει να ενδιαφέρεσαι, να ασχολείσαι, να μην αδιαφορείς. Και, συλλογικά, να παίρνετε αποφάσεις - εσύ, οι πάντες, όχι κάποιος ειδικός.

Μα προτιμάς να αποφύγεις την ευθύνη. Ας τα θαλασσώσουν οι άλλοι. Έτσι εσύ μπορείς εύκολα μετά να στρέψεις πάνω τους το δάχτυλο. "Φταίνε αυτοί, όχι εγώ, εκείνοι είναι σκάρτοι, εγώ είμαι μια χαρά".

Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Ούτε θρησκεία. Μα εσύ πάντα θα γυρεύεις κάποιον Μεσσία να σε σώσει.




8 σχόλια:

  1. το μόνο που είδα, ήταν ένα λαό τόσο "μικρό", τόσο "φτηνό"... ένα λαό που στις πλάτες του καμιά ευθύνη δεν μπορεί να σηκώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα έτσι γίνεται Βίκυ. Είναι οξύμωρο, μα όσο και αν θέλω να πιστεύω, ιδεατά, πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί, κάποτε, εκείνο που λέμε "σώμα υπεύθυνων πολιτών", σε συλλογικό επίπεδο, η πραγματικότητα μονίμως φανερώνει πως κάτι τέτοιο είναι απλά ένα μακρινό όνειρο. Θέλω να πιστέψω στον κόσμο - μα δε πιστεύω σε αυτόν.

      Απέχουμε πάρα πολύ ακόμα.

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ και με την τελευταία σου φράση αλλά και με το σχόλιο της Βίκυς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι! Γειά σου Αριάδνη, καλώς ήρθες στο λημέρι μου. :)

      Διαγραφή
  3. τι κρίμα που δεν ήξερα ότι κατεβαίνεις υποψήφιο την κυριακή που μας πέρασε...
    αν ξανακατεβαίνεις πάντως την κυριακή που μας έρχεται να ξέρεις θα σε ψηφίζω...
    καλώς σε βρήκα λοιπόν και πολύ το χάρηκα!
    δεν υπάρχουν μεσσίες να μας σώσουν αλλά όλο και ξεφυτρώνουν ψευτομεσσίες αφού τους αφήνουμε την δουλειά τους κάνουν αυτοί δεν τους κατηγορώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια παραπάνω ψηφοφόρος, ναι! Ένα βήμα πιο κοντά στο Όνειρο, στην Ελπίδα, τη Χαρά. Δε ξέρω αν θα κατέβω πάλι υποψήφιος αυτή την Κυριακή, με ζητάνε βλέπεις σε κάτι εκλογές στο εξωτερικό (εμ, τι, θα χαραμιζόμουν για τους Ελληνάρες?), αλλά αν κατέβω τελικά χαίρομαι που θα με ψηφίσεις!

      Όπως χαίρομαι με τη σειρά μου που βρεθήκαμε. :) Έχεις δίκιο φυσικά. Οι δήθεν μεσσίες τη δουλειά τους κάνουν. Ο κόσμος είναι που τους υψώνει στα πολιτικά τους ξυλοπόδαρα, που τους επιτρέπει να βρίσκονται εκεί ψηλά, και αυτοί από κάτω...

      Διαγραφή
  4. εμενα παντως αυτο που με απογοητευει περισσοτερο απο το οτι παντα περιμενουν καποιος να τους σωσει, ειναι αυτος που επιλεγουν να τους σωσει..

    καλο απογευμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κι αυτό μια όψη του ζητήματος, γνωστή και... επαναλαμβανόμενη. :) Καλό απόγευμα και σε σένα!

      Διαγραφή