6 Μαρτίου 2013

Η Άνοιξή Μας






Θες να σου μιλήσω για την άνοιξη? Θα κάνω μια προσπάθεια...

Η άνοιξη, ξέρεις, δεν βρίσκεται καταχωρημένη σ' ένα ημερολόγιο μέσα. Δεν αφορά ένα νούμερο πάνω σ' ένα ιλουστρασιόν κομμάτι χαρτί, από κείνα με την ημερομηνία λήξης. Δεν είναι ένας ακόμα αριθμός, σαν εκείνους που θέλουν να βάλουν πάνω απ' τα κεφάλια μας, υπό το πρίσμα των οποίων επιθυμούν κάποιοι να σκεφτόμαστε: προκατασκευασμένα, όλα στη σειρά, όλα στον χρόνο τους, τα πάντα στη θέση που τους αρμόζει. 

Η άνοιξη των ημερολογίων είναι μια άνοιξη με όρια. Είναι η φύση όλη συμπυκνωμένη σε μια σειρά από νούμερα. Πεπερασμένη, τακτοποιημένη, πακεταρισμένη, ετοιμοπαράδοτη. Βολική για κατανάλωση από τους ονειροπαρμένους του κόσμου όλου. Είναι ο έρωτας που μεταμορφώθηκε από  ζούγκλα σε μια γλάστρα. Ίσως και σε μια φωτογραφία με λουλουδάκια και ένα σοφό γνωμικό. Είναι η άνοιξη εκείνων που φοβούνται το κρύο, που αποφεύγουν τη βροχή. Δείτε πως επιθυμούν να έρθει το καλοκαίρι, να στεγνώσουν οι βρεγμένες τους καρδιές! Που να ξεραν πως η υγρασία κάνει τον κόσμο να τσουλάει!

Η αληθινή άνοιξη, η δική μας άνοιξη... Αυτή είναι κάτι βαθύτατα προσωπικό. Δεν καταχωρείται σε ημερολόγια και σε γλυκανάλατα γνωμικά της κακιάς ώρας... Και έχει ανάγκη τον χειμώνα, όπως η μέρα έχει ανάγκη από τη νύχτα. Γιατί κάθε Αναγέννηση χρειάζεται τον Μεσαίωνα της... 






Να ξέρεις πως η άνοιξη βρίσκεται μέσα σου. Γιατί εσύ είσαι ο δημιουργός, εσύ είσαι ο οργωτής της μοίρας σου, που σαν άλλος σπόρος περιμένει να φυτρώσει, ξανά απ' την αρχή... Κάθε σπόρος έχει ανάγκη τη βροχή του βέβαια - δεν εξαρτώνται όλα από σένα μόνο. Και είναι άγνωστο πότε θα έρθει η δική σου βροχή.

Γι' αυτό σου λέω... Η άνοιξη των ημερολογίων είναι απλά μια καταχώρηση, τίποτ' άλλο. Η δική σου άνοιξη όμως, η δική μας άνοιξη... Είναι κάτι σχετικό. Μπορεί να σε βρει ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα. 

Και αν θες να στρέψεις το βλέμμα σου από τα ετοιμοπαράδοτα χρώματα που σου πλασάρουν, αν θες να φορέσεις τα μαύρα σου γυαλιά, κάν' το! Άφησε τις κοινότυπες συμβουλές και τις καταναλώσιμες ατάκες. Σημασία έχει να βάψεις τον κόσμο με τα δικά σου χρώματα, όχι των άλλων. Αν αυτό γίνει αυτή την άνοιξη... την επόμενη... ή χρόνια μετά... είναι άγνωστο. Μη ξεχνάς: Ο χρόνος δεν παύει να κυλάει. 

Kαι αν εγώ ο ίδιος τα βάψω όλα μαύρα κάποτε... Kαι αν αρνηθώ την άνοιξη. Αν οι δείκτες μου κολλήσουν στον Μεσαίωνα. Θέλω να μου πεις αυτά τα λόγια μου. Να μου υπενθυμίσεις πως όλα αλλάζουν... Και πως το πέρασμα των εποχών γίνεται μέσα μας, όπως γίνεται έξω από μας. 

Να μην έχεις την παραμικρή αμφιβολία, θα προσπαθήσω να κάνω και γω το ίδιο για σένα...






"Σοφά" Γνωμικά



Έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στα κοινωνικά δίκτυα εκείνες οι φωτογραφίες με τα "σοφά γνωμικά" που κυκλοφορούν, τις οποίες συχνά μοιράζεται ο κόσμος σε μέρη όπως το facebook.

Κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες ομολογουμένως λένε ωραία λόγια. Από την άλλη, απομονωμένες οι ατάκες αυτές από το ευρύτερο πλαίσιο τους, καταλήγουν να μετατρέπονται σε εύπεπτα σλόγκαν, κατάλληλα για γρήγορη κατανάλωση, σε μια εποχή που ούτως ή άλλως όλα γίνονται γρήγορα και φευγαλέα - όσο χρειάζεται για να πατήσεις ένα "like" στην φωτογραφία, να σκεφτείς "πόσο ωραία τα λέει" και να μεταβείς στην επόμενη ενασχόληση σου. Σα να κάνεις ζάπινγκ στα κανάλια, να θλίβεσαι το ένα λεπτό για την φτώχεια κάποιων ανθρώπων στους δρόμους, και να γελάς το άλλο λεπτό με τα τελευταία κουτσομπολιά σχετικά με εκείνη τη γνωστή τραγουδίστρια. 

Τις προάλλες πέτυχα μια τέτοια φωτογραφία που μοιράστηκε μια κοπέλα. Θα την μοιραστώ μαζί σας:



η προσθήκη "καλά ό,τι πείτε" είναι δική μου...



Συνοπτικά: Μην επιθυμείς εκείνα που (θεωρείς πως) δεν μπορείς να έχεις. Μην έχεις απαιτήσεις περισσότερες από το "κανονικό". Μην προσδοκείς πολλά πράγματα. Και μην κάνεις υποθέσεις αν δεν είσαι βέβαιος για κάτι. Απλά αφέσου στην ροή των πραγμάτων και όπως τα φέρει η μοίρα. Αν είναι να 'ρθει θα 'ρθει. Δεν έχει νόημα να το κυνηγάς. Γιατί αλλιώς πιθανό να απογοητευτείς, και ποιός θέλει να ραγίζει η καρδιά του σε τελική ανάλυση? Το παν είναι να γνωρίζεις τον ρόλο σου, την θέση σου - ποιός είσαι και μέχρι που μπορείς να φτάσεις. Κάτι που θα μπορούσε να ισχύει όχι μόνο σε επίπεδο ανθρώπινων σχέσεων, μα και στο ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο: δεν έχει νόημα να διεκδικούμε κάτι όταν είναι πιθανό ο αγώνας να χαθεί. Καλό είναι να βαδίζουμε μόνο εκεί που υπάρχει φως, όχι στα σκοτεινά. Μόνο εκεί που γνωρίζουμε πως δεν θα πέσουμε κάτω στο τέλος.

Κι όμως, ο Γκαίτε είχε πει κάποτε: "προχωράει μόνο εκείνος που δεν γνωρίζει που πηγαίνει"...

Η λογική του "go with with flow" είναι η λογική της ηττοπάθειας, της παθητικότητας. Είναι η σκέψη εκείνου που τα περιμένει πάντα όλα απέξω. Και χωρίς να θέλω να γίνω στερεότυπος, πρόκειται για μια πολύ "γυναικουλίστικη" λογική (σε εισαγωγικά, γιατί αυτό δεν αφορά μόνο άντρες ή μόνο γυναίκες). Μάθε τον ρόλο σου, τη θέση σου, και βολέψου εκεί. Πόσο στάσιμος θα ήταν ο κόσμος αν όλοι σκέφτονταν έτσι! Αν κανένας δεν επεδίωκε το κάτι παραπάνω, αν κανένας δεν διεκδικούσε εκείνο που επιθυμεί! Πόσο ίδια θα έμεναν όλα πάντα!

Κάθε διεκδίκηση έχει τα όρια της βέβαια - και είναι σημαντικό να γνωρίζεις πότε ήρθε η ώρα να πεις τέλος. Φαντάσου όμως να μην επεδίωκες ποτέ τίποτα και να τα περίμενες πάντα όλα από κάποια αόρατη δύναμη (πες το μοίρα, πες το τύχη, δεν έχει σημασία)! 

Ίσως πληγωθείς, ναι. Ίσως δοκιμάσεις την απόρριψη. Μπορεί να διεκδικήσεις έναν έρωτα και να φας τα μούτρα σου. Μπορεί να γυρέψεις μια δουλειά και να σου κλείσουν την πόρτα. Ίσως βγεις σε μια πορεία και καταλήξεις να τρέχεις για να γλιτώσεις από τα δακρυγόνα...

Τι θα συνέβαινε όμως αν δε δοκίμαζες? Αν απλά το άφηνες να περάσει? Μπορεί να μετανιώσεις για κάτι που έκανες και αποδείχτηκε μάταιο, μια τρύπα στο νερό, μπορεί να νιώσεις πόνο. Σκέψου όμως να περνούσαν τα χρόνια και να μην είχες κάνει τίποτα... Και να έπιανες τον εαυτό σου να γυρνάει πίσω σ' εκείνη τη στιγμή, τότε που ο τροχός της τύχης έδειχνε να έχει στραφεί προς το μέρος σου. Και εσύ απλά του έστρεψες το βλέμμα και κοίταξες αλλού...

Τι θα ήταν ο κόσμος όλος αν ορισμένοι άνθρωποι δεν διεκδικούσαν το καλύτερο και απλά βολεύονταν σε ό,τι ήδη έχουν?.... Ένας κόσμος ανθρώπων σε κλουβιά...

Mη ξεχνάμε, η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη... Και αν χάσεις στο τέλος, τουλάχιστον συμμετείχες στο παιχνίδι... Ποιός ξέρει. Ίσως να μην είσαι ο χαμένος τελικά.







Going Through Changes



Καταλήγω σε κάτι προσωπικό.

Ξέρω πως θα μου λείψει το πρόσωπο στα αριστερά της φωτογραφίας. Ήδη νιώθω μια παγωμάρα εκεί ψηλά στο κεφάλι, είναι κρύος ο αέρας βλέπετε και είχα συνηθίσει αλλιώς. Ωστόσο κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται, όταν έρχεται η ώρα τους. Κάποιες φορές χρειάζεται να γίνεις και λίγο χαμαιλέοντας, να ρίξεις το παλιό σου δέρμα για ένα νέο... Και όπου βγάλει. Αρκεί η επιθυμία για αλλαγή να πηγάζει από μέσα σου.

Τα λέμε, cheers!






~

11 σχόλια:

  1. Πολύ σωστό, αισιόδοξο και λιτό (με την καλή έννοια) έντρυ. Κι όπως λέει και η πολυπαιγμένη τον τελευταίο καιρό φράση του Μπρεχτ: "Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα, δεν έχω να συμπληρώσω κάτι, όταν μιλάει ο Μπρεχτ οι υπόλοιποι οφείλουμε να ακούμε! Γειά σου ρε Μαλαπέρδα άρχοντα. :PPP

      Διαγραφή
  2. Όταν μιλάει ο Μαλαπέρδας*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός σωστός - γιατί μπροστά στον Μαλαπέρδα, ακόμα και ο Μπρεχτ είναι πολύ λίγος!

      Διαγραφή
  3. πολυ σωστα αυτα με τις εποχες μεσα μας...
    καποιοι περιμενουν πολλους χειμωνες αλλα ζουν μια ανοιξη που αξιζε την αναμονη. καποιοι ζουν στην μεσα στον παγο αλλα εχουν κανει τον εαυτο τους να πιστευει πως ειναι ανοιξη. και καποιοι αλλοι γενιουνται στην ανταρκτικη και δε τη γνωριζουν ποτε, ο χειμωνας ειναι η μονη φυσιολογικη εποχη γι'αυτους. δεν εμαθαν κατι αλλο ή δεν ηθελαν να μαθουν.

    οσο για τα γνωμικα, καποια οντως ειναι πολυ πιασαρικα κα ιχιουμοριστικα, αλλα ελαχιστα εχουν καποια ουσια μεσα τους, που θα σου μεινει. αλλα παντα σημασια εχει ποιος λεει τι. ''i've gotta do as you say not as you do'' λενε στο Desciples of the lie τους οι Iced Earth (που τους θυμηθηκα;;;;).

    ας παμε και στο προσωπικο θεμα: θα μου λειψει το μαλλακι σου, πολυ! αλλα εχεις ακομη μια φορα δικιο σ'αυτο που λες, κι ελπιζω η αλλαγη αυτη να συνεισφερει θετικα σε ολη σου τη διαθεση και ζωη απο δω και περα
    'Everything changes but nothing is truly lost'

    να δω απο δω και περα που θα κρυβεις τα κουνελοαυτια σου!
    ή τα εκοψες επιτηδες για να φανουν;
    την καλησπερα μου!
    Σ:-3

    Υ.Γ.: με το μαλλι εφτιαξες κανενα παιχνιδακι να παιζει η φατσουλα; αληθεια, πως το πηρε; :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα, γέλασα δυο και τρεις φορές με το σχόλιο σου Γάτα! Πρώτο αυτό για τους Iced Earth. :P Δεύτερο, το σχόλιο για τα κουνελοαυτιά και τρίτο, εκείνο για τη Φατσούλα και πως το πήρε!

      Να πω πως το μαλλί το έκοβαν με τρόπο τέτοιο (λίγο λίγο και με πολλές ψαλιδιές) που δεν μου άφησαν περιθώρια ουσιαστικά να κάνω το οτιδήποτε μ' αυτό στο τέλος! Η Φάτσα πάντως δε φαίνεται να σκαμπάζει από τρίχες, είναι όπως ήταν και πριν απέναντι μου. :P

      Kατα τ' άλλα, και μένα θα μου λείψει. Αλλά κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται όταν νιώθουμε πως είναι η ώρα τους... (ήταν δική μου απόφαση, αν με πίεζαν απ' έξω δεν υπήρχε περίπτωση να το κάνω)

      Mου άρεσε η πρώτη σου παράγραφος για τις εποχές. Όλα πηγάζουν από μέσα μας.

      Α. Και αύριο δεν θα κάνω εκπομπή ε! Παρασκευή στις 22.00 με 23.15 θα είμαι guest στον σταθμό στα φιλαράκια μου, τους Washing Machine, και μετά από την επόμενη Πέμπτη πάλι, με αφιέρωμα που τσακίζει κόκαλα!

      Σε χαιρετώ ψιψίνα, θενξ που άφησες για άλλη μια φορά τα γατήσια ίχνη σου στο κουνελομέρος. ;)


      ΥΓ - Μεταξύ μας, ήταν καιρός να φανούν τα κουνελοαυτιά και λίγο - τι σόι κουνέλι είμαι και τα κρύβω κάτω από μαλλιά?

      Διαγραφή
    2. χαιρομαι που γελας με τις μαλακιες μου:P

      η φατσα δεν περιμενα φυσικα να σε σνομπαρει που κουρευτηκες, αλλα δεν επαιζε με τη χαιτη; εμενα τα γατια τρελενονται! γι'αυτο ειπα μηπως της κακοφανηκε.

      δε θα κανεις αυριο ε; κριμα...τα πουλας ολα για να φας τσικνοπεμπτη, σα δε ντρεπεσαι!χαχα
      παρασκευη δε θα ειμαι σπιτι,δυστυχως,εχω μαθημα και μετα κανονισαμε για μπυρες. αν μπορειτε να την ηχογραφησετε και να μου τη στειλεις θα χαρω πολυ.(περιμενω και μια ντισκο - μην ξεχνιομαστε ε;)

      και κατι τελευταιο για τις εποχες, οπως τα ειπε καλυτερα ο Ελυτης:
      'Την ανοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιαχνεις'

      Διαγραφή
  4. :O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O
    Ρε συ, στείλε ένα sms, πάρε ένα τηλ, κάτι τέλος πάντων!! Πετάς έτσι την φωτό κ θα πάθω τίποτα! 'I'm going through changes...' που έλεγαν και οι Black Sabbath ε; Ομολογώ ότι η αλλαγή σου πάει πάντως! (μέχρι τώρα νόμιζα ότι δεν είχες αυτιά χεχεχεχεχεχε!)

    By the way, όποιος άρχισε να χρησιμοποιεί πρώτος την φράση 'go with the flow' ας πάει να γαμηθεί. Την έχω σιχαθεί. Λες και πρέπει να κάνουμε/σκεφτόμαστε μόνο 'νορμάλ' πράγματα για να είμαστε αρεστοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξέπληξα πολύ κόσμο Εργαλείο, πίστεψε με - όλα έγιναν σε λιγότερο από δύο μέρες, και η απόφαση και όλα, δεν το είπα σχεδόν σε κανέναν!!!!!!

      Θα τα πούμε σύντομα υποθέτω. Να πάνε να γαμηθούνε όσοι πράττουν πάνω στη λογική του "go with the flow", συμφωνώ!

      Διαγραφή
  5. Ώωωωω....για το τέλος κράταγες τα αποκαλυπτήρια Κούνελεεε ;;!!!!! Άντε...τώρα συμπηρώθηκε το καρέ...είδα και την Κουνελόφατσά σου....χάχάχά !! Είσαι πολύ φάτσα..:)..και με γειά το κούρεμα...μεγάααλη απόφαση πήρες αλλά μιά χαρά είσαι κάι με κοντά..το είχες ανάγκη φαίνεται !! Πάντως σκέψου ότι το καλοκαίρι δέν θα ζεσταίνεσαι όσο πρίν..αλλά κι εγώ το αγαπώ το μακρύ μαλλί !
    Λοιπόν...πολύ καλά τα λές αγαπητέ Κούνελε και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που τα γράφεις !! Την Άνοιξη σάν εποχή τη λατρέυω για πολλούς λόγους αλλά ποτέ μου δέν την είχα στο μυαλό μου σάν αποκλειστική εποχή ανανέωσης ή ρομαντισμού ή σάν την καλύτερη εποχή όπως θεωρείται επί το πλείστον !!! Ηηη..δικιά μας Άνοιξη όμως είναι μιά εποχή που κουβαλάει ο καθένας μέσα του..όπως πολύ όμορφα λές κι εσύ..!..και μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να την φέρουμε στην επιφάνεια αφού μάθουμε να αγαπούμε όλες τις εποχές που συμβαίνουν μέσα μας όπως και έξω μας χωρίς να βιαζόμαστε επειδή το κάνουν και τα ημερολόγια !!
    Όσο για τα "σοφά γνωμικά " δίκιο έχεις αλλά κάποια λίγα που έχουν ειπωθεί απο κάποιες σημαντικές προσωπικότητες ή και απο ανώνυμους πολλές φορές μου αρέσουν και τα χρησιμοποιώ κι εγώ πολλές φορές !! :Ρ Σίγουρα πολλά απο αυτά άν κάτσει κάποιος λίγο να τα σκεφτεί θα βρεί ανούσια και ηλίθια νοήματα και συμπεράσματα όπως έκανε εσένα το σοφό σου μυαλουδάκι....μυαλουδάκι που λέει ο λόγος..χίχί...είσαι μυαλό αστεράτο Κούνελεεε !! Φιλιά ! :ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι μυαλό αστεράτο ε? :) Χεχεχεχε (τεντώνουν τα αυτιά με ικανοποίηση). Και τα αυτιά τώρα πια ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ που δεν υπάρχει το μαλλί!

      Κατα τ' άλλα ισχύει αυτό που λες, σοφή κουβέντα έγραψες. Προσπερνάω αυτά περί άνοιξης κλπ κλπ, αναφέρομαι στο ότι δεν θα ζεσταίνομαι το καλοκαίρι με τη μαλλούρα!

      (το "φάντασμα" του μακριού μαλλιού υπάρχει ακόμα πάντως, πιάνω τον εαυτό μου κάθε βράδυ να προσπαθώ να βγάλω το λαστιχάκι πριν πέσω για ύπνο, και μετά συνειδητοποιώ πως... δεν υπάρχει λαστιχάκι).

      Aυτά τα ολίγα, σου στέλνω την καλησπέρα μου. :)

      Διαγραφή