7 Φεβρουαρίου 2010

Disco Dog - H δημιουργία μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων...

~





Είναι αργά. Πολύ αργά για τα τωρινά μου δεδομένα, που ξυπνάω νωρίς και κάνω εργασίες... Ωστόσο πάντα θα υπάρχουν εκείνες οι μέρες που σε πιάνει ένα αίσθημα "άσταναπανεστοδιαολο" (δε ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω, η λέξη "παραίτηση" δεν είναι ακριβώς σωστή, επομένως το "ασταναπανεστοδιαολο" ταιριάζει σαν λέξη).

Αναφέρομαι πολύ και συχνά στις εργασίες και στον λίγο χρόνο που έχω γενικά εδώ και κάποιο καιρό. Μια κατάσταση που θα συνεχιστεί ως τον Ιούνιο! Σκέφτηκα να μοιραστώ με τους φίλους επισκέπτες αυτού του blog μια απο τις εργασίες αυτές στην πορεία δημιουργίας της λοιπόν, να πάρετε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται. :)

Ένα απο τα project που έχω αναλάβει να κάνω που λέτε είναι μια μίνι ταινία κινουμένων σχεδίων. Διάρκειας 5 λεπτά ας πούμε κατά μέσο όρο, άντε, 1-2 λεπτά παραπάνω. Λοιπόν, δε μπορείτε να φανταστείτε πόση δουλειά χρειάζεται κάτι τέτοιο! Οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για όλες αυτές τις ωραίες ταινίες κινουμένων σχεδίων που βλέπουμε και αγαπάμε είναι ήρωες πραγματικά! Αφανείς ήρωες κιόλας, μια που ποτέ κανείς δε γνωρίζει τους animators μιας ταινίας...

Για να βγουν έστω και μερικά δευτερόλεπτα σωστού και καλού animation, χρειάζεται πολλή, πολλή δουλειά.... Και καλά νεύρα επίσης.

Η ταινία που αποφάσισα να φτιάξω, και την οποία ελπίζω να ολοκληρώσω μέχρι το καλοκαίρι, ονομάζεται Disco Dog. Έχει με άλλα λόγια το όνομα του ήρωα της, που δεν είναι άλλος απο έναν... ντίσκο σκύλο (duh! :P). Πάντα αγαπούσα τα σκυλιά, συχνά ταυτιζόμουν μαζί τους (μη κοιτάτε που είμαι κουνέλι, είμαι αρκετά διχασμένο ζώο γενικά), φαντάστηκα για ήρωα της ταινίας ένα καημένο ζώο που την έχει πατήσει άσχημα με μια σκυλίτσα! Αυτό εδώ είναι το πλάνο με τις πόζες του ήρωα μας:





Και ναι και η σκυλίτσα με την οποία ο σκύλος μας έχει φάει το σκάλωμα. Πρόκειται για σκύλα με τα όλα της. Και φυσικά, όπως όλοι μας την έχουμε πατήσει με λάθος άτομα κατά καιρούς, το ίδιο παθαίνει και ο σκύλος μας, και την ερωτεύεται:





Πρώτο βήμα για την δημιουργία μιας ταινίας είναι η υπόθεση φυσικά. Ο ήρωας, η ιστορία. Αφού έχεις καταλήξει στον βασικό σκελετό της ταινίας, αρχίζεις τα πρώτα σχέδια του ήρωα και των βασικών χαρακτήρων. Απο τα πρώιμα πρόχειρα σχέδια στην τελική μορφή (όπως η πάνω) υπάρχει πολύς δρόμος φυσικά. Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κάνεις και ένα φύλλο εκφράσεων του χαρακτήρα, το model sheet που λένε οι animators, όπως αυτό.






Και έρχεται η στιγμή του storyboard. Εδώ χωρίζεις σε σκηνές και τοποθετείς σε πλάνα όλη την ταινία, απο την αρχή ως το τέλος. Κάθε καρεδάκι είναι και ένα πλάνο, όπου κάνεις ένα βασικό σχέδιο και περιγράφεις το είδους του πλάνου και οποιαδήποτε λεπτομέρεια χρειάζεται σχετικά με την κίνηση της κάμερας, την ύπαρξη ή όχι διαλόγου, ήχων, κλπ....



Α, αναφέρθηκα σε disco dog αλλά ως τώρα ο σκυλάκος που είδαμε είναι ένα κοινό, και μάλλον κακομοίρικο (συμπαθές ωστόσο!) σκυλί! Λοιπόν, έρχεται η στιγμή στη διάρκεια της ταινίας που ο σκύλος μας μεταμορφώνεται σε τρελό χορευτή της disco! Όλα για τα μάτια της? Να και τα βασικά σχέδια του χαρακτήρα μετά την μεταμόρφωση του!





Όταν έχεις πια αρχίσει να φτιάχνεις την ταινία, πρώτα απ' όλα ξεκινάς (ακόμα είμαστε στο "ξεκινάς"!) με την δημιουργία των backgrounds. Τα σχεδιάζεις, και τα χρωματίζεις, στο στυλ που προτιμάς και θες να δώσεις στην ταινία. Εμένα όπως έχετε καταλάβει η ταινία έχει ένα καρτουνίστικο στυλ γενικά, επομένως και τα backgrounds κινούνται στο ίδιο στυλ. Το κάτω είναι το αρχικό, μη καθαρισμένο, ασπρόμαυρο σχέδιο της τρελής μας ντισκοτέκ!







....Κάποια στιγμή φτάνει και η... ευλογημένη ώρα του ίδιου του animation. Φτιάχνεις την κίνηση των χαρακτήρων, frame by frame, απο πλάνο σε πλάνο. Και εδώ ερχόμαστε στο σημείο του νευρικού κλονισμού. Γιατί αν θες να φτιάξεις τον ήρωα σου να περπατάει π,χ, πρέπει να σχεδιάσεις μία-μία τις κινήσεις των ποδιών, χεριών, κεφαλιού του, όλα, και να το κάνεις με τρόπο τέτοιο ώστε να φαίνεται ομαλή η κίνηση. Δε πρέπει για παράδειγμα να σχεδιάζεις διπλάσιο το μέγεθος του κεφαλιού στη μία εικόνα σε σχέση με την άλλη, γιατί αυτό θα φανεί. Δε γίνεται να σχεδιάζεις τα πόδια στην κίνηση χωρίς να έχεις κατά νου κάποιο γενικό πλάνο της κίνησης, που πάει το τάδε πόδι στο τάδε χρονικό σημείο, γιατί αλλιώς η κίνηση θα βγει κακή στο τέλος.





Ξεκινάς με ένα αρχικό σχέδιο της κίνησης πχ, όπως αυτό πάνω. Μετά κάνεις το τελικό, και στη συνέχεια ένα ενδιάμεσο, με τα μέλη του σώματος να βρίσκονται στα "μισά σημεία" σε σχέση με το πρώτο και το τελευταίο. Και στη συνέχεια κάνεις και τα μισά σχέδια σε αυτά.... ελπίζω να πήρατε μια ιδέα τέλος πάντων. :P






Ωπ, σε άκουσα! Ναι, μόλις σκέφτηκες "όλα αυτά στο χέρι?? και οι υπολογιστές??". Εννοείται οι υπολογιστές είναι μεγάλο μέρος της δουλειάς. Ωστόσο αυτό θα γίνει ΑΦΟΥ έχεις κάνει τα σχέδια όλα στο χέρι, και τα έχεις σκαννάρει, ένα ένα! Τότε μόνο τα περνάμε σε ένα ωραίο προγραμματάκι, το Premiere της Adobe, στο οποίο ενώνουμε τα σχέδια και φτιάχνουμε την τελική κίνηση και την ταινία... Υπάρχουν και ταινίες που γίνονται εξ'ολοκλήρου σε υπολογιστές βέβαια, για παράδειγμα τα 3d, αλλά και κει υπάρχει σχεδιασμός στο χέρι αρχικά...

Αυτά τα ολίγα λοιπόν! Η ολοκλήρωση του disco dog είναι ένα μέρος απο τις εργασίες που πρέπει να έχω ολοκληρώσει ως το τέλος. Ελπίζω μετά απο λίγους μήνες να σας μιλάω χαρούμενος για την ολοκλήρωση της ταινίας. :)

Α, να και ένα βιντεάκι με την κίνηση του βασικού μας ήρωα. Όταν πια έχουμε ενώσει όλα αυτά τα μεμονωνένα σχέδια, τα έχουμε διορθώσει, τα έχουμε επεξεργαστεί και είναι έτοιμα για κίνηση. Τα σχέδια είναι ασπρόμαυρα, ωστόσο παίρνετε μια ιδέα. Το κάτω βιντεάκι μπορεί να φανεί απλό, αλλά χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά... Όταν βλέπετε μια ταινία κινουμένων σχεδίων, να μην απορείτε για το πλήθος ατόμων που βλέπετε στα credits.. Πρόκειται πραγματικά για μια συλλογική δουλειά, εφόσον θες να βγάλεις μια ταινία της προκοπής. Ή, αν είσαι ένα άτομο μόνο, θα πρέπει να δουλεύεις πάρα πολύ και για πάρα πολύ καιρό.

Αυτά λοιπόν, πάμε για μια μικρή γεύση απο Disco Dog!!! Τους χαιρετισμούς μου σε όλους. :)






~

19 σχόλια:

  1. Wow. Η αλήθεια είναι ότι είχα μια ιδέα για το πόσο δύσκολο είναι να ανιματοποιήσεις (τηλέφωνο τον Μπαμπινιώτη τώρα ) κάτι αλλά αυτή η ιδέα περιλάμβανε κάτι ελαφρώς πιο εύκολο από αυτό που περιέγραψες. Σου εύχομαι να πάνε όλα καλά και περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασικά το καλύτερο με το να ανιματοποιείς (δε κατάλαβα που είναι το παράξενο, τη χρησιμοποιώ συνέχεια αυτή τη λέξη :P) είναι η ικανοποίηση του τελικού αποτελέσματος. Όταν - και αν - φτάσει! :P

    Σ' ευχαριστώ ρε συ, να σαι καλά. :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παντα ζηλευα κουνελια που μπορουν και σκιτσαρουν.
    υπομονη και εμπνευση σου ευχομαι!
    α, η ιστορια σου φαινεται ενδιαφερουσα, εχω αγωνια για το αν ο σκυλακος θα καταφερει να κατακτησει την bitchie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Thanks Alis! Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς μας βαθιά μέσα στην κουνελοφωλιά μας, μαθαίνοντας τις αρχαίες τεχνικές του σκίτσου...

    Mmm, Bitchie, nice name! (και για τα παιδάκια, "Mrs B." :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. !@#$% δεν μου ανοίγει το βίντεο! Σνιφ κλαψ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι ρε γμτ, το βίντεο είναι όλη η ουσία. Φαντασμαγορικό 3d, εκπληκτικά χρώματα, κρίμα... (οκ, ίσως υπερβάλλω λίγοοο :P). Βασικά Εργαλείο, το περπάτημα και το τρέξιμο του σκύλου είναι απλά. :)

    Free spirit, thank you! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Hahah ok, το είδα το βιντεάκι.
    Μπράβο για την προσπάθειά σου και το αποτέλεσμα so far! :)μ'άρεσαν και οι εκφράσεις του Disco Dog. Έχεις ταλέντοοοοο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας σχόλια παιδιά. Μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω. Τέσσερις μήνες έμειναν!

    ~ το κουρασμένο φονικό κουνέλι ~ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χα όλα τα λεφτά η μπυροκοιλιά~!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ήταν ασυνείδητη προσθήκη εντελώς. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ακολουθεί κομπλιμάν: Κατάφερες το ακατόρθωτο! Συνδύασες τον Τραβόλτα με τον Ταμτάκο και έδωσες στο αποτέλεσμα έναν σύγχρονο metrosexual αέρα!
    Τρελή φάτσα ο τύπος :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχαχαχαχ, who the fuck is tamtakos? :P Όπως και να χει (και αφού διευκρίνησες οτι πρόκειται για κοπλιμάν), να σε ευχαριστήσω θερμά. :)

    Μόνο που ακόμα δεν κατάφερα κάτι. Τα ξαναλέμε όταν το τελειώσω. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πάρε λίγο Ταμτάκο..
    Λαικός ήρωας της χρυσής δεκαετίας της βιντεοκασέτας αγαπητέ μου!

    http://www.freelook.gr/index.php/movies/movies85-89/845-o-tamtakos-sto-naytiko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μάλιστα, έμαθα και τον Ταμτάκο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος4:39 μ.μ.

    ωραια πραγματα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος5:05 μ.μ.

    Καλή επιτυχία μαν στην εργασία σου , και περιμένουμε να την δούμε. Αν και θα έπρεπε να κάνεις τον σκύλο γκοθά και όχι ντισκοτάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο σκύλος είναι γότθος στην ψυχή (κατά το πρώτο μισό της ταινίας τουλάχιστον), αυτό αρκεί. :P

    Thanx man!

    ΑπάντησηΔιαγραφή