24 Ιουλίου 2014

Το Μανάβικο των Σχέσεων





Οι άνθρωποι και οι μεταξύ μας σχέσεις θυμίζουν συχνά τον πάγκο του μανάβη.

Κάποιες σχέσεις μοιάζουν με πορτοκάλια. Χρειάζεται να τις στύψεις κυριολεκτικά για να τους βγάλεις το ζουμί. Να περάσουν από δοκιμασίες για να αποκομίσεις κάποιο όφελος.

Άλλες σου φέρνουν δάκρυα, σα κρεμμύδια. Μα για κάποιο λόγο τις γουστάρεις. Τις έχεις συνηθίσει και όταν απουσιάζουν τα βρίσκεις όλα άνοστα.

Υπάρχουν παρουσίες καυτερές σα πιπεριές – μα εξίσου διακοσμητικές, όσο αφορά την ουσία που παρέχουν.

Άλλες πάλι μοιάζουν με κεράσια. Κατακόκκινες, ζουμερές, τσαχπίνες, όμορφες, λαχταριστές. Μα δες πόσο γρήγορα τελειώνουν! Και αυτό το κουκούτσι μες στη μέση, το κουκούτσι που δε το βλέπεις αρχικά, πρόσεξε μη τυχόν σου κάτσει στο λαιμό!

Ορισμένες καταναλώνονται γρήγορα και αχόρταγα, σα τα σταφύλια. Χρειάζεται πολλές από δαύτες για να νοιώσεις πως έχεις πια γεμίσει. Μα αντί να γυρέψεις κάτι διαφορετικό, κάτι ουσιώδες, προσπαθείς ακόμα να καλύψεις τη πείνα σου τρώγοντας σταφύλια, το ένα μετά το άλλο.






Άλλοι επιλέγουν την ασφαλή οδό, τρώγοντας μήλα. Υγιεινά, αξιοπρεπή μήλα, ικανά να σε ικανοποιήσουν όσο χρειάζεται, χωρίς να ζούνε περιπέτειες. Μα πόσα μήλα πια να φας και να μη νιώσεις πως βαριέσαι; Μήλο, χρήσιμο, μα πεζό και βαρετό.

Κάποιες σχέσεις είναι σαν καρπούζια. Δροσερές και γευστικές σα καλοκαιρινή εξόρμηση, μα πρέπει πάντα να προσέχεις! Τα κουκούτσια είναι παντού. Υψηλός δείκτης απόλαυσης, μα σε δόσεις και με διακοπές, κάθε τρεις και λίγο, για να φτύσεις το κουκούτσι. Έρωτας για τους θνητούς. Οι θεοί τρώνε καρπούζια χωρίς κουκούτσια.

Το πεπόνι είναι ένα αγαπημένο φρούτο και οι άνθρωποι-πεπόνια συμπαθείς και ελκυστικοί! Μα για κάποιο λόγο παρασύρεσαι και μπορεί να βαρυστομαχιάσεις από την πληθωρική τους παρουσία.






Εκείνοι που ψάχνονται θα προτιμήσουν τις πατάτες – εκείνοι που γνωρίζουν πως το εσωτερικό μετράει. Όμως χρειάζονται τον χρόνο τους, το καθάρισμα και το μαγείρεμα τους, για να προσφέρουν όλες τις δυνατότητες που έχουν κρυμμένες. Και πολλής κόσμος δεν έχει την υπομονή, ούτε τη διάθεση να ψάξει σε βάθη σαν αυτά.

Τα καλαμπόκια είναι θαυμάσια, μα θέλουν ψήσιμο και αυτό στη σωστή θερμοκρασία! Ωραία μα ιδιότροπα και δύσκολα. Αν όμως βρεις τελικά το κουμπί τους, τότε σίγουρα θα το απολαύσεις.

Κάποιοι θα σου πουν για μπρόκολα ή κουνουπίδια, τραβώντας το ακόμα παραπέρα. Είναι οι αδικημένοι της φύσης, εκείνοι που μπορούν να παρέχουν τόσα θετικά, μα κανένας δε τους προτιμά. Πόσο πια να δώσεις έμφαση στα εσωτερικά χαρίσματα;

Τα μαρούλια είναι ωραία, μα ταλαίπωρα. Πλύσιμο, καθάρισμα, θέλουν το κυνήγι και το ζόρι τους – ενδεχομένως να έχουν μάλιστα και χαμηλή ιδέα για τον εαυτό τους. Μα η καρδιά τους είναι υπέροχη!

Προσοχή με τα καρότα! Θέλουν να χώνονται παντού, χωρίς διακρίσεις, χωρίς γούστο! Όσο αφορά τα αγγούρια;… Καλύτερα να το προσπεράσουμε αυτό! Σχέσεις-αγγούρια φέρνουν μόνο πόνο, καλύτερα λοιπόν να τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα – εκτός αν είστε βιτσιόζος.






Τα σκόρδα δεν ενδείκνυνται για υψηλές δόσεις. Λίγο μόνο και από μακριά, ίσα να νοστιμίσει η κατάσταση! Ιδανικό για κρυφές σχέσεις και κέρατα.

Οι μπανάνες είναι υπέροχες και ορεξάτες. Και αν φαίνονται δύσκολες, μια απόπειρα αρκεί για να διαπιστώσεις πως… ξεφλουδίζουν εύκολα, πολύ εύκολα. Ίσως υπερβολικά εύκολα για τα γούστα κάποιων.

Κάποιοι πάλι είναι περισσότερο εκλεκτικοί και δύσκολοι στα γούστα τους. Αναζητούν μα σπάνια βρίσκουν. Γυρεύουν μάνγκο και γκουάβα, ρόδια και χουρμάδες. Μη βρίσκοντας συχνά αυτό που επιθυμούν, βολεύουν κάπως το εναλλακτικό τους γούστο με ανανάδες.

Τα ροδάκινα, τέλος, είναι βαθιά ερωτικά. Οι φράουλες το ίδιο. Μα αν οι φράουλες είναι ο ερωτισμός της νιότης, γευστικός και σύντομος, τα ροδάκινα είναι ο ερωτισμός μιας ωριμότερης ηλικίας – γνωρίζουν περισσότερα.


Ναι. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σωστό μανάβικο. Άστα να πάνε. Δε παραγγέλνουμε δυο πίτες γύρο καλύτερα;




16 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχει γεύση από αυτές που περιέγραψες
    που να με απωθεί...αλλά τα κεράσια κι ας έχουν
    και κουκούτσι είναι συναρπαστικά!!
    Μαγικά τα περιέπλεξες με τις ανθρώπινες σχέσεις

    πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελένη. Του κερασιού λοιπόν... Αφού δε σε ενοχλεί το κουκούτσι είμαστε μια χαρά... Θα σε κεράσω ένα μπολ, διαδικτυακό έστω, καθώς είναι και το πρώτο σχόλιο σου εδώ στα μέρη μας! Σε χαιρετώ. :)

      Διαγραφή
  2. για κουνελι σνομπαρεις πολυ τα καροτα, δε στο ειχα :P

    περα απο την πλακα, πολυ ευστοχα ταιριαξες τα ειδη μαναβικης και τις ανθρωπινες σχεσεις! ευγε κουνελε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως σνόμπαρα λίγο τα καρότα, Γάτα, μα δες πως μίλησα για τα μαρούλια - που τα κουνέλια αγαπάμε, ως γνωστόν. ;)

      Διαγραφή
  3. Λατρεύω τα καρότα- δε ζω χωρίς αυτά...μα μάλλον είμαι ένα ...ροδάκινο ;-)

    Υπέροχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτός ο παραλληλισμός δεν μου είχε περάσει ποτές απ' τον νου, το ομολογώ. Πολύ ωραία τα συνταίριαξες και τα ανέλυσες. Thumbs up - ακόμα μια φορά!

    Καλό ξημέρωμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Λυσίππη. Καλή σου μέρα/καλό μεσημέρι/καλό απόγευμα/καλό βράδυ/καλή νύχτα/καλό ξημέρωμα - όποια ώρα και αν το βλέπεις, πέφτει μέσα, χεχε.

      Διαγραφή
  5. από όλα έχει ο μπαξές ή μάλλον το μανάβικο, πολύ όμορφα τα γράφεις και κάπως έτσι είναι αλήθεια...
    τώρα να σου πω δεν ξέρω ακριβώς αλλά μάλλον για μπρόκολο ή κουνουπίδι με κόβω αλλά πάλι δεν είμαι σίγουρη ίσως και πατάτα...
    απολαυστική η ανάρτηση σου!
    καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπρόκολο, κουνουπίδι ή πατάτα λοιπόν. Μάλιστα! Τώρα που το σκέφτομαι έπρεπε να είχα γράψει το κείμενο και σε μορφή τεστ: ποιό φρούτο/λαχανικό είσαι!

      Γειά σου Μυστήρια!

      Διαγραφή
  6. Είμαι του καρπουζιού. Και καταπίνω τα κουκούτσια. Από τότε που πείστηκα ότι αυτά που μού'λεγαν, ότι θα φυτρώσει καρπουζιά στο στομάχι μου, ήταν... πατάτες. Χεχεχε!
    Μα και τα καλαμπόκια είναι ενδιαφέροντα. Θέλουν τον τρόπο τους. Και να ενδιαφερθείς αληθινά. Μην τα πετάξεις στη φωτιά ή σε μια κατσαρόλα...
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστή η συμβουλή σου για τα καλαμπόκια. Όσο αφορά το γεγονός πως τρως καρπούζι μαζί με τα κουκούτσια και όλα..! Μάλλον έχεις αγγίξει το επίπεδο των θεών τελικά!

      Διαγραφή

  7. Είσαι πίκρα σαν ραδίκι
    μα υπάρχει θεία δίκη
    και θα σπάσει το καφάσι
    να γενεί αλλιώς η φάση

    Είσαι άνηθος με ήθος
    είσαι μαϊντανός και μύθος
    με ντομάτες και μ’ αγγούρια
    θα σου κάνω κάνα γιούργια

    Ωχ αμάν, ωχ αμάν
    τα λαχανικά χαλάν
    ωχ αμάν, ωχ αμάν
    στα ψυγεία δεν βαστάν

    Στη χωματερή το δίκιο
    το άδικο στο θερμοκήπιο
    κίτρινο ας γενώ λεμόνι
    μια ζωή θα `μαστε μόνοι

    Πάμε για ραδίκια λεώ εγώ που έχει και φάση η βόλτα στο βουνό.

    Παρόλα αυτά ψηφιζω πατατούλα δαγκωτό γιατί και χωρίς μια προεργασία σωστό φαγάκι δεν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα να δεις που είχε γίνει και τραγούδι σχετικό, χαχα. Πέραν αυτού θα έλεγα πως εγκρίνω την επιλογή σου στις πατάτες. ;)

      Διαγραφή